Here we go again...



Att ni inte ger er.. Ni som klagar. Sluta med det! Sköt ni ert så sköter jag mitt.
Om ni nu stör er så himla mycket.. Varför läser ni min blogg?
Jag har inte bett om era negativa åsikter.


~

"Du kommer gå upp dubbelt så mycket i vikt när du slutar med dina shakes"

Svar: NEJ. För jag kommer att ändra min livsstil.
Jag är medveten nu - det var jag inte förut.

-

"Du kommer få en massa slapp hud om du inte tränar mer än vad du gör"


Svar:
 NEJ. Min hud är fast och fin.
SÅ tjock har jag inte varit.
Någonsin.

-

"Du svälter dig själv"


Svar:
NEJ. Jag får i mig all näring kroppen behöver.
Jag mår bättre än någonsin.
Både fysikt och psykiskt.
Min mage mår kanon.
Jag kör aldrig en diet längre än 3 veckor åt gången.

-

PUSS på er!!





Lax med saffransgrönsaker

4 portioner

600 g laxfilé (eller 4 st delade laxfiléer)
salt & vitpeppar
1 citron
1 gul lök
1 fänkålsstånd
1 röd paprika
1 gul paprika
olivolja
1 kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning
3 dl vatten
200 g sockerärter

Dillmajonäs:
1 dl majonäs
½ dl hackad dill
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Dela laxfiléerna i fyra lika stora bitar. Bryn filéerna i någon minut per sida. Strö på salt, vitpeppar och pressa citron över. Lägg fisken i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Skala och skär löken i klyftor. Skär fänkålen och paprikan i skivor. Stek grönsakerna i lite olivolja. Strö över saffran och smula ner biljongtärningen. Häll på vatten och låt koka under lock i 6-7 minuter på svag värme. Lägg i sockerärterna och koka i ytterligare någon minut. Smaka av med salt och vitpeppar. Fördela grönsakerna i sitt spad på tallrikar och lägg en laxskiva på varje tallrik. Blanda majonäs och hackad dill i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa laxen med dillmajonäs.

 


Ugnsbakade tomater med mozzarella

Passar utmärkt att servera till kycklingrätter.
4 portioner.

4 stora tomater
½ dl färsk hackad basilika
salt & svartpeppar
1 paket mozzarella
25 g rostade pinjenötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Dela tomaterna i halvor. Fördela hackad basilika över tomaterna och strö på salt och svartpeppar. Skiva mozzarellan och lägg en skiva på varje tomat. Ställ in i ugnen. Dekorera med rostade pinjenötter.



Läsarfrågor

Anonym 1: Försöker hålla mig till påsarna men helgen är så jobbig. Det är så lätt att man äter nått onyttigt. Kan du inte ge tips hur du gör? hur har du lyckats dricka detta i 1 månad?

Svar: Det är bara att ge sig fan på att man ska klara det. Motivation! Drick vatten så fort du blir sugen på något. Det tar bort ditt sötsug/hungerskänsla. :)


Anonym 2:
Imorgon ska jag också börja med det där för första gången! Har du några tips för att klara de första dagarna?

Svar: Ta så många påsar som det står på förpackningen att du ska göra varje dag. Drick ca 2-3 liter vatten utöver det. Stå emot frestelsen att äta/dricka något annat. Det är otroligt tufft i början. Men håller man sig till endast shakedieten avtar hungerskänslorna efter ca en vecka då du hamnar i ketos.

Broccolisoppa med ostcreme


Broccolisoppa med ostcreme 2 portioner.

2 dl hackad purjolök
1 broccoli
4½-5 dl grönsaksbuljong (1 buljongtärning i ca 4½-5 dl vatten)

Ostcreme:
mosad fetaost
4 msk kesella (eller creme fraiche)

Strimla purjolöken. Bryt av broccolibuketterna (släng stjälken). Lägg purjon och broccolin i en kastrull, häll på buljongen och låt koka under lock i en kvart. Mixa soppan med mixerstav. Mosa osten och lägg på kesellan. Servera soppan med en klick ostcreme på.

MUMS!


Helt sjukt!!!

Ni minns väl vad jag vann i Januari?? (Kolla HÄR)

Idag kom äntligen min vinst!

vikt: 7 kg.







Sambon sitter och mumsar choklad nu. Hihihi!


Stekt torsk med örtmajonäs och stekta grönsaker





Recept 4 portioner:

600 g torskfilé
smör

Stekta grönsaker:
1 näve sockerärter
4-5 sparrisar
½ broccoli
1 gul paprika

Örtmajonäs:

2 tsk vinäger
salt & vitpeppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja
1 dl hackade färska örter (dill, gräslök, persilja)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skär fisken i bitar. Bryn fisken i smör och lägg sedan i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i 10 minuter. Fixa majonäsen. Alla ingredienser ska vara rumsvarma så att inte majonäsen skär sig. Börja med att hälla vinäger, lite salt och peppar i en skål. Slå i äggulor och blanda med senap. Man kan göra majonäs i matberedaren, med elvisp eller för hand. Droppa sedan försiktigt ned oljan under vispning tills majonäsen blir tjock och krämig. Tillsätt de finhackade örterna. Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Stek dem i olivolja i en kastrull. Smaka av med salt och peppar.




Läsarfråga

Anonym: Jag har inte hoppet kvar.. Att jag kan bli smal. :( Jag dricker shakes men ändå blir jag sugen på mat. Snälla hjälp mig. Tips?


Svar:
Jag vet hur du känner dig! Jag känner likadant periodvis. Det enda råd jag kan ge dig är att stå emot frestelsen, INTE köra med något annat än shakes och massor med vatten (drick ca 2-3 liter om dagen). Äter du något annat, exempelvis frukt eller grönsaker gör du att kroppen ställer in sig på att den ska få mer mat, du blir alltså hungrig.

Kör du med endast shakes och vatten ställer kroppen in sig på att det är det enda den får och nöjer sig med detta. Det kan ta en vecka innan den känslan infinner sig. Det kallas Ketos. Så, håll ut!! Så fort du blir hungrig emellan shakemåltiden- drick massor av vatten! Det hjälper.

Det kommer vara värt det. Jag lovar. Kör med den flytande dieten ett par veckor och gå sedan över till någon bra metod som passar dig. Exempelvis GI, som jag tänker köra med.

Hoppas detta svaret hjälper dig. Det är det enda råd jag kan ge. Lycka till! Du klarar det! Heja heja!


Citron- och salviafylld kycklingfilé

4 Portioner.

4 kycklingfiléer
salt & svartpeppar
50 g färskost med vitlök och örter
½ kruka färsk salvia
tandpetare
1 msk smör eller olivolja
rivet skal & saft från ½ citron


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Banka ut kycklingfiléerna så att de blir platta, ca 1 cm. Strö över salt & peppar. Fördela osten på filéerna och lägg salviablad över. Rulla ihop kycklingfiléerna och fäst med tandpetare. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn rullarna runtom i några minuter. Lägg rullarna på en ugnsplåt. Strö citronskal över rullarna och pressa citronsaft över. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.

 


Operationsdagen

Klockan 12 på operationsdagen den 25 Februari 2009, infann jag mig på kliniken.
Jag var tvungen att äta min frukost (som bara får bestå av flytande föda) senast 4 timmar innan.. Dricka fick jag göra fram till två timmar innan 12. Dock inte mjölk. Varför vet jag inte.

Jag blev hämtad av en trevlig sköterska och fick komma upp i ett patientrum. Jag delade rum med en kvinna som nyligen hade genomgått någon annan typ av operation. Rummet var avdelat med ett draperi. Så jag såg aldrig henne. Jag fick klä av mig till enbart trosor. Fick ta på mig en morgonrock och ett par strumpor de gav mig. Jag fick en liten "goodiebag" med olika erbjudanden, gratiskrämer osv. Fick några tabletter att svälja. Det var antagligen lugnande och smärtstillande och mot illamående. Det är vanligt att man mår illa efter en operation. Jag fick dropp i armen för att vätska upp mig lite. Så gjorde de alltid innan en operation.

Per hämtade mig och vi pratade en sista gång innan operationen och han visade bilder på hur näsan skulle bli på ett ungefär och frågade om jag hade några sista frågor. Nepp, allt var glasklart! :)

Innan operationen kom narkosläkaren in och sa hej och gav lite info. Det kändes trevligt och tryggt.

Så var det dags! Jag hämtades och gick själv in i operationsrummet. Fick ställa mig på en våg så de såg hur mycket jag vägde. Fick sätta på mig en snygg "bambatantsmössa". Hehe. Tog av mig rocken och hoppade upp på britsen. Den var uppvärmd och mjuk. Riktigt mysigt att lägga sig där. De frågade om jag var nervös. Inte nåt, sa jag och det stämde. Jag var inte ett dugg nervös. Alla var så himla trevliga och betedde sig så proffsigt att jag inte hade en tanke på att bli rädd/nervös. Kanonbra! Jag fick lugnande och blev heeeelt groggy. Det kändes som att vara full, fast läskigare... Det kändes som allt blod i kroppen for till huvudet. Fick en ansiksmask och fick sömnmedlet in i armen. Somnade direkt!

Jag vaknade i "mitt rum" och hade sköterskor hos mig. Var jättetorr i halsen och hade jätteont i näsan. Pär kom in och frågade hur jag mådde. Han sa att operationen gick snabbare än vad de trott och att det gick bra allting. Jag sa att jag hade ont och de kom direkt med smärtstillande som verkade kanonsnabbt. Efter det hade jag inte ont alls i näsan.

Efter en stund fick jag äppeljuice och en liten stund till fick jag mackor med skinka, ost, gurka och paprika. Tyvärr kände jag ju ingen smak eftersom jag hade "tamponger" i näsan.

Vid 17.20-tiden hämtade sambon mig. Jag kände mig pigg och det gjode inte ett dugg ont. Bara i halsen efter andningsslangen man har nerstucken i halsen under hela operationen.

Två dagar efter operationen fick jag själv ta ur tampongerna ur näsan. Det var otroligt skönt att slippa dem!

Omgipsning

Den 6:e Mars var jag på återbesök på Art Clinic för omgipsning. Jag ville ju se hur näsan såg ut utan gips, men det fick jag inte. Eftersom näsan inte var "klar" än. De sa att allt såg bra ut. När de tog bort stygnen gjorde det djävulskt ont! Det var verkligen fruktansvärt... Det var bara bra sa de, det betyder att jag inte förlorat känseln i näsan som man faktiskt kan göra vid en näsoperation!

Den 19:e Mars fick jag komma tillbaka för att bli av med gipset helt. Fick tejp som jag skulle använda till att tejpa näsan med varje natt i några månader.

Ytterligare en operation!

Den 21 December 2009 var det dags för återbesök på Art Clinic. 10 månader hade gått sedan operationen. Jag visade upp näsan och sa att jag vill göra ytterligare en operation. Per, min kirurg tyckte först inte det.. Men sen gav han med sig. ;) Så nästippen ska finjusteras lite och förhoppningsvis blir näsan ÄNNU snyggare. Operationsdagen är den 3 Juni! Ska bli kanonkul! Hade det så bra förra gången jag opererade de näsan så jag har inget emot att göra det igen. Denna operation ingår i priset och jag behöver alltså inte betala för den. Det är inte helt ovanligt att man genomgår ytterligare en operation efter en näsplastikoperation. I 10% av fallen måste en såkallad touch-up genomföras. Det är en sådan jag ska genomgå. Nästippen ska smalnas av samt man ska försöka göra ett litet lyft, så det blir lite av en "uppåtnäsa". Jag tycker att näsan "hänger" lite för mycket nu.


Här har jag precis kommit hem från operationen.
Är lite groggy kan man lungt säga..


Här syns stygnen..





Min plastikoperation

Fick en förfrågan av en tjej om att skriva lite om min plastikoperation jag gick igenom förra året. Visst, varför inte?! Bara roligt att dela med sig av sina egna erfarenheter till nyfikna läsare. Kanske funderar just du på att göra din näsa lite snyggare? Here we go! (har skrivit om det i en annan blogg så jag klipper ut inlägget därifrån)


Varför har jag då opererat den?

När jag var liten blev jag "mobbad" för min stora näsa i skolan. Blev kallad "Big nose" etc.. Mitt självförtroende var verkligen i botten.. Barn kan vara så himla elaka.. Jag hatade att visa mig själv i profil eftersom näsan såg så himla stor ut från sidan...

Inte nog med det, när jag var ca 14-15 år blev jag "knockad" till marken av en häst. Jag skulle pussa ett föl på mulen, böjde mig fram, precis då vände den på huvudet och jag föll till marken. Näsan svullnade över näsryggen och blev blå. Det gjorde inte speciellt ont efteråt så jag tänkte inte på att gå till doktorn. Efter några dagar försvann svullnaden och blåmärket. Nu var näsan krokig. Hade jag gått till doktorn hade de sett att jag brutit näsan och fixat det genom ett mindre ingrepp, nu gjorde jag inte detta... Fråga mig inte varför.. Varken jag eller mina föräldrar tänkte på det...

Mina tankar på en plastikoperation uppkom så sakterliga.. Jag diskuterade detta med mina föräldrar och de visste hur mycket jag led på grund av min näsa.. Pappa sa vid ett tillfälle att han lovade att betala om jag valde att operera mig, Vid det tillfället var jag ca 21 år. Jag blev glad och började fundera på en operation helt allvarligt. Jag funderade över riskerna. Att operationen kunde bli misslyckad. Vad händer då? Näsan är ju ansiktets mittpunkt. Jag lade planerna på is och slutade tänka på det.. Några år senare kom det på tal igen och jag frågade pappa om han fortfarande kunde tänka sig att betala min operation. Han stod fast vid sitt ord. I December 2008 bestämde jag mig. Jag skulle operera mig! 

Jag hade kollat runt noga på nätet efter en bra plastikklinik och fastnade för Art Clinic här i Göteborg. De hade fått många lovord och verkade väldigt seriösa. Dom fick det bli!

Konsultation

Innan man plastikopererar sig får man komma på en konsultation till den läkare man ska bli opererad av.
Läs mer HÄR (klicka) om vad du ska tänka på inför en konsultation.

Den 16:e Januari 2009 hade jag min första konsultation. Det var hos min kirurg, Per Windh. Det kostade 500:- och då ingick två konsultationer. Han tog kort på min näsa i olika vinklar. Jag berättade vad jag ville fixa till. Han sa att det gick att ordna. Jag fick en ny tid veckan därpå. På det mötet skulle vi prata mer och han skulle visa i ett bildhanteringsprogram hur han hade tänkt göra näsan. Sen betonade han att resultatet inte är tillförligligt till 100% utan kanske bara till 75-80%.

Kostnad

På den sista konsultationen berättade han vad det skulle kosta att operera min näsa. 44.500:- och själva operationen skulle ta ca 2 timmar. Han skulle inte utföra operationen själv, utan det skulle närvara ytterligare en kirurg. Ingemar Fogdestam. Tiden för operationen bokades. 25 Februari. Snabba ryck, inte alls lång väntetid. Kanonbra!


Berättar om operationsdagen i inlägget efter detta!

Tips

Lätt förvälld blomkål eller broccoli är utmärkt ersättning för potatis. Ostskivor på blomkålen är gott.
Ett blomkålshuvud, i buketter, kokt med 1-2 dl grädde, sen mixad, med salt och peppar - är en bra ersättare för potatismos.


GI pizza

4 portioner.

2 ägg
1 nypa salt
4 msk olivolja
1 dl grädde eller vatten
3 msk fiberhusk
2 tsk torkad basilika eller oregano

Tomatsås:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 msk ajvar relish
1 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
300 gram mozzarella

Fyllning alternativ 1:

8 skivor salami
20 gröna oliver, urkärnade
10 röda cocktailtomater
2 msk färsk basilika

Fyllning alternativ 2:

2 avocado
8 physalis
dillkvistar

Fyllning alternativ 3:

8 skivor lufttorkad skinka
25 gram ruccola
25 gram pinjenötter


Gör såhär:

Degen är gjord på fiberhusk som finns att köpa i välsorterade hälsokostaffärer. Degen blir krispig och god och du kan lägga på alla möjliga godsaker!

Sätt ugnen på 200 °C. Vispa äggen med salt, olja och grädde. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i några minuter. Späd med mer vätska om det behövs. Blanda i kryddorna och rör om. Bred ut degen på en pappersklädd plåt. Grädda i ugnen i 15 minuter. Gör tomatsåsen genom att skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en kastrull och tillsätt oliv-olja. Bryn lök och vitlök i några minuter. Tillsätt krossade tomater, ajvar relish och basilika. Låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Bred tomatsås över pizzan och lägg på mozzarella. Höj värmen i ugnen till 250 °C och grädda pizzan i 10–20 minuter beroende på storlek.

 


Oxfilé med kantarellsås och wokade grönsaker

4 portioner.

600 gram oxfilé
1 msk smör
salt & peppar

Sås:

200 gram färska kantareller
3 charlottenlökar
1 msk smör
salt & vitpeppar
1 dl grädde
0,5 dl vatten
100 gram grönmögelost

Grönsaker:

1 broccolihuvud
1 rödlök
1 msk olivolja
1 paket sockerärter
salt & svartpeppar

Gör såhär:

Skär köttet i fyra bitar. Sätt ugnen på 175 °C. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Strö på salt och peppar. Sätt in i ugnen i 7–10 minuter beroende på hur rött du vill ha köttet.
Skär kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kantarellerna i ca 5 minuter. Tillsätt löken och bryn ytterligare någon minut. Strö på salt och peppar. Slå på grädde och vatten och låt koka ihop i 15 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Smula ner osten och låt koka i ytterligare 5 minuter. Bryt broccolin i buketter. Skala och skiva rödlöken. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök, broccoli och sockerärter i någon minut. Strö på salt och peppar. Servera köttet med wokade grönsaker och en rejäl klick sås.




Bulgur med räkor och grönsaker 4 portioner

2 dl grov bulgur
4 dl vatten
1 grovt riven morot
1 tärnad rödlök
100 gram cocktailtomatshalvor
100 gram ruccola
1 dl hackad persilja
200 gram färska skalade räkor

Dressing:

1 msk olivolja
1 msk vatten
2 msk balsamvinäger
2 tsk dansukker sweet & less


Häll bulguren i en serveringsskål och häll på det kokande vattnet. Sätt en tallrik över och låt stå i 10 minuter. Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll över bulguren när den svällt. Rör i övriga ingredienser.

 


Saffranspaella på quinoa & skaldjur

4 portioner

4 dl quinoa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 kuvert saffran
8 dl hönsbuljong
1 röd paprika
2 starka korvar (typ chorizo)
300 g scampi eller räkor (skalade)
300 g förkokta musslor
2 lime
salt och svartpeppar

Gör såhär:

Skölj quinoan väl i varmt vatten. Skala och hacka löken och finhacka vitlöken. Hetta upp en wok eller stor stekpanna. Bryn lök och vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt saffran och quinoa och rör om. Häll på buljong och sänk värmen. Låt koka i 15 minuter. Häll av överbliven buljong när quinoan kokat klart. Strimla en röd paprika och skär korvarna i mindre bitar. Hetta upp en annan stekpanna. Bryn paprika, korv, scampi och musslor i olivolja under några minuter och tillsätt till quinoagrytan. Pressa lime över paellan och smaka av med salt och svartpeppar.

 


Såser, röror och dressingar 4 portioner

Ärtpesto

Passar till lax, vit fisk, kyckling och grönsaksrätter.

2 dl frysta gröna ärter
1 dl solrosfrön
½ dl olivolja
1 liten vitlöksklyfta
citronsaft
salt & vitpeppar

Kör i mixer. Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.

---

Fetacrème

Passar till köttfärs, kyckling, fläskfilé och alla slags grönsaker.

200 g fetaost
1 burk crème fraiche (15%)
½ kruka basilika
4 soltorkade tomater i olja
salt & svartpeppar

Smula fetaosten och blanda med crème fraiche ien skål. Hacka basilika och soltorkad tomat fint och blanda med ostcremen. Smaka av med salt och svartpeppar.

---

Béarnaisesås

150 g smör
1 msk finhackad gul lök
5 krossade vitpepparkorn
1 stjälk persilja
2 msk vinäger
2 msk vatten
3 äggulor
1 kvist färsk dragon eller 1 tsk torkad
salt & vitpeppar

Smällt smöret i en kastrull. Blanda lök, vitpeppar, persilja, vinäger och vatten i en annan kastrull. Koka ihop lagen tills hälften av vätskan har avdunstat. Sila och häll tillbaka lagen i kastrullen. Vispa ned äggulorna i lagen. Sätt kastrullen i ett vattenbad över värme och sjud såsen tjock och porös. Tillsätt smöret i en tunn stråle under kraftig vispning. Ta såsen från värmen och smaksätt med torkad eller färsk hackad dragon, salt och ev mer vitpeppar.

---

Rödvinssås


1 rödlök
4 vitlöksklyftor
smör
6 dl rödvin
2 msk koncentrerad kalvfond på flaska
3 kvistar färsk timjan
vitpeppar
ev salt

Skala och skiva rödlök och vitlök. Bryn löken i lite smör i någon minut. Tillsätt rödvin och kalvfond och lägg i timjankvistarna. Låt koka upp och puttra på svag värme tills 2 dl av vätskan återstår. Sila av lök och timjan och häll tillbaka såsen i en kastrull. Koka upp och smaka av med vitpeppar och ev lite salt.

---

Örtdressing


Passar bra till varma och kalla grönsaker, även till kyckling och fisk.

1 näve ruccolasallad
½ kruka basilika
några kvistar bladpersilja
½ vitlöksklyfta
1 dl kesella gourmet (10%)
2 msk majonäs
salt & peppar

Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt & peppar.

---

Majonäs


2 tsk vinäger
salt & vitpeppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja

Alla ingredienser ska vara rumsvarma så att inte majonäsen skär sig. Börja med att hälla vinäger, lite salt och peppar i en skål. Slå i äggulor och blanda med senap. Man kan göra majonäs i matberedaren, med elvisp eller för hand. Droppa sedan försiktigt ned oljan under vispning tills majonäsen blir tjock och krämig. Variera smaksättningen av majonäsen mellan chili, pesto, pistasch och dill.

--

Aioli


2 tsk vinäger
salt och vitpeppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 liten pressad vitlöksklyfta
2 dl olivolja

Alla ingredienser ska vara rumsvarma så att inte aiolin skär sig. Börja med att hälla vinäger, lite salt och peppar i en skål. Slå i äggulor och blanda med senap och pressad vitlök. Man kan göra aiolii matberedaren, med elvisp eller för hand. Droppa sedan försiktigt ned oljan under vispning tills aiolin blir tjock och krämig. Man kan tillsätta rivet limeskal eller apelsinskal för annan smak.

---

Guacamole


½ finhackad rödlök
1 finhackad tomat
2 mogna avocados
½-1 pressad vitlök
1 msk pressad citronsaft
1-2 krm cayennepeppar
salt och svartpeppar


Hacka lök och tomat. Dela avokado och gröp ur köttet. Mixa ingredienserna och smaka av med kryddorna.

---

Grön Pesto

2 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
100 g lättrostade pinjenötter
1 dl parmesanost
1½-2 dl olivolja
salt & svartpeppar
ev lite pressad citron

Mixa basilika, vitlöksklyftor, pinjenötter och parmesanost. Tillsätt sedan oljan i en fin stråle tills peston får en jämn grovkornig konsistens. Smaka av med salt, peppar och ev lite pressad citronsaft.

---

Röd Pesto


10 soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor
1½ dl färsk basilika
1 dl parmesanost
½ dl olivolja
salt & svartpeppar

Mixa tomater, vitlöksklyftor, basilika och parmesanost. Tillsätt sedan oljan i en fin stråle tills peston får en jämn grovkornig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

---

Svart Pesto


3 dl urkärnade svarta oliver
1 msk kapris
saft av en halv citron
2 vitlöksklyftor
1 dl parmesanost
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
grovhackade valnötter till garnering

Mixa oliver, kapris, citronsaft och parmesanost. Tillsätt sedan oljan i en fin stråle tills peston får en jämn grovkornig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

 


Fläskkarré med ädelostsås och timjanrostad paprika och squash

4 portioner.

1 stor squash
1-2 röd paprika
1 rödlök
olivolja
salt & peppar
färsk eller torkad timjan
4 bitar fläskkarré
smör
2 dl mellangrädde
150 g ädelost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skär squash och paprika i bitar. Skala och skär löken i bitar. Lägg grönsakerna på en plåt. Häll på olivolja och blanda om. Krudda med salt, peppar och timjan. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Salta och peppra köttet och stek i 3-4 minuter per sida på medelvärme. Krydda med timjan. Stäng av värmen och låt eftersteka under lock tills grönsakerna och såsen är klara. Häll grädden i en kastrull. Smula ned osten och låt koka upp. Låt såsen koka ihop i några minuter och smaka av med salt och peppar. Lägg upp biffarna tillsammans med grönsakerna och häll lite sås över köttet. Garnera med en timjankvist.

 


RSS 2.0