Kyckling med stekta kantareller och parmesan 4 port.

4 kycklingfiléer
1 dl vatten
1 dl vitt vin
½ msk koncentrerad kalvfond
500 g kantareller, eller mer
smör
1 gul lök
färsk ruccolasallad
havssalt och svartpeppar
100 g parmesanost

Gör så här:
Rensa och skiva kantarellerna. Stekt dem i smör tills all vätska har kokat in och svampen har fått lite färg. Hacka löken och lägg i stekpannan och låt steka med svampen i någon minut. Ställ åt sidan och blanda i ruccolasallad och strö lite havssalt och svartpeppar över. Bryn kycklingen i lite smör i en annan stekpanna och häll på vatten, vin och fond och låt koka i ca 10 minuter. Lägg upp på tallrik och lägg svampblandningen över och rikligt med hyvlad parmesan.

 


GI-lasagne 4 portioner

1 stor squash
1 tsk salt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
2 tsk torkad basilika och oregano
salt och svartpeppar
smör
1 ½ dl grädde
1 paket mozzarella

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva squashen på längden. Lägg upp skivorna på en handduk och strö över salt för att dra ut onödig vätska. Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja i en stekpanna i någon minut. Lägg upp på ett fat. Bryn köttfärsen i olivolja. Tillsätt stekt lök, krossade tomater, lagerblad och örter. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka i ca 10 minuter. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg ett lager med squashskivor på botten. Varva med köttfärssås och ett sista lager squash på toppen. Häll på grädden. Riv mozzarellan och strö över gratängen. Gratinera i ugn 20-30 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

 


Fisksoppa

6 Portioner.

SOPPA
1 stor gul lök
2-3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 kuvert saffran
1 liter fiskbuljong
3-4 dl vitt vin
En halv strimlad purjolök
1 fänkål i klyftor
2 morötter i slantar
400 g lax
400 g vit fisk, ex torsk
500 g skalade räkor
1 burk musslor

SAFFRANSAIOLI
2-3 vitlöksklyftor
1 krm salt
1 kuvert saffran
2 äggulor
2-3 tsk dijonsenap
2-3 dl olivolja

Gör först aiolin. Pressa vitlöken i en skål och tillsätt salt och saffran. Rör i äggulor och senap. Tillsätt oljan droppvis under ständig vispning tills aiolin tjocknar. Om du inte orkar göra själv kan du utgå från majonnäs och krydda med vitlök, senap och saffran efter smak.

Soppa: Grovhacka lök och fräs i olja i stor kastrull. Häll på tomatkrossen. Tillsätt vitlök, morotsslantar, saffran, buljong och vin. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt strimlad purjo och fänkålsbitarna. Skär laxen i stora tärningar, torsken i bitar och lägg i soppan. Sjud tills fisken är precis genomkokt – men inte mer. Lägg under under tiden i skaldjuren som bara behöver sjuda i några minuter. Lägg till sist i räkorna som bara ska bli varma. Servera med en dillkvist och en klick aioli.

Chèvrelax med grönsallad

Du kan också byta ut getosten mot fetaost eller fylla laxen med lite röd pesto och riven parmesan.
4 portioner.

600 laxfilé
salt och peppar
150 g getost
1 dl crème fraiche
ev honung

Blandade salladssorter
blandade nötter
½ kruka basilika
olivolja (gärna med citronsmak)
salt och svartpeppar

Garnering: Torkade tranbär eller sultanrussin

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela laxen i fyra bitar (du kan använda frysta laxfiléer också). Gör ett snitt i mitten på varje bit. Salta och peppra. Smula getosten och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en ostklick i varje filé. Ringla eventuellt lite honung över. Sätt in i ugnen ca 10 minuter eller tills laxen är färdig och osten fått en gyllenbrun färg. Skölj salladen och blanda i en skål. Hacka nötterna och rosta i en het panna några minuter. Hacka basilikan och balnda med salladen. Häll på rikligt med olivolja och lite vinäger och smaka av med salt och svartpeppar. Servera laxfilén på en salladsbädd. Garnera med torkade tranbär eller russin.

Kalvfärsbiffar med dijoncreme och rostade grönsaker

Om du inte hittar kalvfärs kan du ta blandfärs. I så fall steker du biffarna lite längre. Ett alternativ är att rosta grönsakerna i ugn och smaksätta med svarta vallmofrön. Prova, det är både gott och dekorativt!
4 portioner.

500 g kalvfärs
2 msk hackade färska örter, t ex basilika, persilja, timjan.
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 dl vispgrädde
peppar
smör eller rapsolja

Rostade grönsaker
3-4 paprikor
1 rödlök
1 liten squash
olivolja
salt och peppar
vallmofrön

Dijoncreme
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
salt och peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär grönsakerna i lagom stora bitar och lägg på en plåt. Häll över lite olivolja, salt och peppar och rosta i ugnen ca 15 minuter. Strö på vallmofrön när du tar ut plåten. Blanda alla ingredienser till kalvfärsbiffarna. Forma till biffar och stek dem i smör ca 5 minuter på varje sida. Blanda crème fraiche och senap och smaka av med salt och peppar.

Jag vann!

Men shit!! Vet ni vad jag har vunnit??? 10 askar Aladdin!! Det kunde ju inte kommit olägligare! Haha! :) De får sparas och ges bort helt enkelt! Om sambon är snäll kan han få några. ;) Det var i den stora kampanjen Aladdin ordnade nu innan jul (www.raddajulen.nu) som jag vann! De tyckte att jag var tredje bäst i Sverige att bedriva kampanjer för min favoritpralin. Jag skapade en grupp på facebook, skapade en tråd på kattforumet samt skrev om det i min julblogg. Inte illa alls! *glad*





RSS 2.0