Laxmousse

Detta är något min mamma brukar göra vid tillfällen så som påsk, midsommar och ibland även vid jul... Oftast blir det bara att hon gör den om jag efterfrågar det. Jag älskar verkligen denna laxmousse!! Supergod! För mig är det en tradition. Kanske det kan bli det för dig också?

500-600 g lax
Till kokning:
1-1½ l vatten
knappt ½ dl vitvinsvinäger
saft av ½ citron
salt, några vitpepparkorn
dillkvistar

Till moussen:
1½ dl grädde
1 dl majonäs
2 dl gräddfil
3 msk tomatpuré
lite salt
nymald vitpeppar
lite cayennepeppar
½ tsk paprikapulver
2 dl finskuren dill
7 blad gelatin

Dekoration:
3 hg stora räkor
löjrom/stenbitsrom
dill
citronskivor

Gör så här:

Koka upp ingredienserna till laxkokningen. Lägg i laxbiten och sjud under lock. Koktiden är beroende på fiskens tjocklek. Beräkna ca 20 minuter för en mellanbit. Låt svalna i spadet så snabbt som möjligt.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 15 minuter.

Vispa grädden och blanda den med majonäs, gräddfil, tomatpuré och kryddor. Rör i dillen.

Krama ur gelatinet och smält det på svag värme eller i en kopp i micron på full effekt en kort stund. Låt svalna lite. Blanda ned det i den vispade blandningen. Ta bort skinn och ben från laxen och dela laxköttet i mindre bitar. Vänd ner dem i moussen och skrapa ner hela blandningen i en kallvatternsköljd kransform. Jämna till ytan, täck med gladpack och låt stå kallt över natten.

Sänk ner formens botten något ögonblick i varmt vatten, vänd upp moussen på fat. Garnera med räkor, rom & dill.

Moussen går bra att frysa.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0