Silltårta
3 st stora kokta morötter
3 st kokta rödbetor
4 st stora kokta potatisar
1 stor gul lök
3 st kokta ägg
Majonäs
Gör så här:
Lägg upp små tärningar av sill på ett uppläggningsfat och för att det ska bli en rund form använder du en löstagbar form som mall. Strö över tärnad lök över det. Sen riven potatis. Forma potatisen efter den löstagbara formen. På nästa lager lägger du riven morot och över det majonäs, inte allt för mycket. Nästa lager blir rivna ägg och på det rivna rödbetor och slutligen ett lager majonäs till. Allt ska göras direkt på fatet för att tårtan ska bli fluffig.

Matjessilltårta
Till botten
250 g kavring
100 g lättmargarin
dill
Till fyllningen
2 dl gräddfil
2 msk lättmajonäs
2 msk söt senap
1 burk matjesfiléer á 200 g
2 hårdkokta ägg
1 msk finhackad rödlök
1 msk finhackad purjolök
1 msk finskuren gräslök
1 msk finskuren dill
1 liten burk stenbitsrom á 50 g
Mixa ihop smulad kavring, margarin och dill till en pajdeg. Tryck ut den i en låg vid pajform med löstagbar kant, ca 25 cm. Låt formen stå i kylen medan du gör i ordning fyllningen. Rör ihop en sås av gräddfil, majonäs och senap. Strimla matjesfiléerna och blanda med såsen tillsammans med ägg, lök och dill. Vänd försiktigt ner romen. Rör inte för mycket då det lätt kan bli för löst. Bred ut fyllningen i pajformen. Garnera med sallad, dillkvistar och små rädisor.

MidsommarMys!




Laxtårta
50 g Arla smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1/2 dl hackad gräslök
500 g kesella kvarg
2 dl lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm stött svart- och rosépeppar
100 g löjrom eller stenbitsrom
Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ i kyl. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, vitlök och peppar. Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim. Bred över rommen och garnera med gräslök vid servering.

Instagram - Foton jag tagit




Köttfärsbiffar med grönsakspuré
För 4 personer.
Köttfärsbiffar
1 gul lök
1 morot
400 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl crème fraiche
Grönsakspuré
1 blomkålshuvud
1 broccoli
½ dl crème fraiche
salt & peppar
Skala och finhacka löken. Skala och grovriv moroten. Blanda färsen med lök, morot, salt, peppar och crème fraiche till en len jämn smet. Forma biffar. Stek eller grilla dem 3-4 minuter på varje sida (vi grillade).
Dela blomkålen och broccolin i buketter och koka tills de blir mjuka. Häll av det mesta av vattnet men spara lite att mixa med. Mixa grönsakerna, rör ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar.


Jordgubbar
Som ni ser på vissa av mina foton har jag börjat använda mig av Instagram.
Följ mig gärna där... missdoe heter jag.

Lavendelkyckling
4 portioner.
500g kycklingfilé
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
½ hönsbuljongtärning
1-2 krm lavendelblommor
rivet skal och pressad saft av ½ citron
1 dl rostade pinjenötter
½ dl grovhackad persilja
Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Bryn dem i smör. Salta och peppra. Skala och hacka vitlöken. Blanda grädde, buljongtärning, lavendel, vitlök och citronsaft i en gryta. Lägg i kycklingen. Låt koka under lock i ca 5 minuter. Strö över citronskal, pinjenötter och persilja.


Morotskaka
Glasyr
100 g Philadelphiaost
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1½ dl florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, muskot, kardemumma och ingefära i en annan bunke. Rör ned det i äggsmeten. Blanda ned olja och mörötter. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 35x25 cm. Grädda i ugn ca 45 minuter tills kakan lossnar från kanten. Ta upp kakan och låt svalna.
Blanda Philadelphiaost och rumsvarmt smör i en skål. Rör ned vaniljsocker och florsocker. Bred sedan ut glasyren över den avsvalnade kakan. Välj själv vad du vill garnera med.

Jag älskar västkusten!
Avnjöt dessa godingarna med lite majonäs igår.
Mums!

Lax på rödbetssallad med quinoa, spenat, fetaost och valnötter
Här är recept för 4 personer.
4 st laxfiléer
3 st kokta rödbetor
1 påse babyspenat
1 finhackad rödlök
1 finhackad vitlök
2 dl quinoa
4 dl grönsaksbuljong
2 msk citronsaft
100 g fetaost
Salt & peppar
6 st valnötter
Koka rödbetorna, skala och skär i bitar. Koka quinoan i buljongen ca 25 minuter, Låt svalna lite. Lägg spenat i botten på ett salladsfat, lägg rödbetor och quinoan ovanpå. Pressa över citron och strö över lök och vitlök. Smula sedan över fetaosten och strö över nötterna delade i bitar. Stek laxen och krydda med salt och peppar. Pressa lite citron över och servera fisken med salladen.

Modifast
Just nu har de en kampanj på sin hemsida, beställ Modifast jordgubb för endast 94:- (Gäller till 29 juni) och nej, jag får inget av dem för att skriva detta heller!
Vill ni inte beställa från hemsidan kan ni gå till närmaste Apotek. De säljer Modifast. Ofta har de rabatter - köp 2 st för 249:- eller köp 3 st för 349:-. Håll utkik!

Dessa godingar finns i mitt skafferi!
Hallontårta med citronkräm
Detta är en jättegod somrig tårta som serverades på ett kalas jag var på för någon månad sedan. De ska helt klart bakas i sommar.
Citronkräm
2 gelatinblad
3 ägg
2 dl socker
1 ½ citron, rivet skal och saft
2 dl vispgrädde
Sockerkaksbotten
4 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering
2 dl vispgrädde
hallon
citronmelissblad
Sätt ugnen på 250 grader.
Citronkräm:
Lägg gelatinbladen i blöt. Lägg ägg, socker, rivet citronskal och pressad citron i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar, c:a 3-5 minuter. Ta kastrullen från värmen. Krama vätskan ur gelatinbladen och rör ner dem i krämen. Låt kallna. Vispa grädden och vänd ner den i citronkrämen. Ställ kallt att svalna.
Sockerkaksbotten:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl med bakpulver. Rör ner mjölet i smeten. Bred ut smeten på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Grädda mitt i ugnen c:a 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Lägg långpannan över kakan och låt den kallna. Skär kakan i 6 remsor, 4-5 cm breda. Bred knappt hälften av krämen över remsorna. Ta ett fat och börja snurra en remsa mitt på fatet. Fortsätt snurra alla remsorna runtom. Bred resterade kräm över tårtan.
Garnering:
Vispa grädden och bred ut den ovanpå tårtan. Garnera med hallon och citronmelissblad.

Galet gott


Bubbens bröd
Detta bröd bakade alltid min barndomsväns pappa. Han kallades för Bubben och då föll det sig naturligt att vi döpte det till Bubbens bröd. :)
Receptet nedan ger två saftiga bröd.
5 dl grovt grahamsmjöl
2 dl vetegroddar
2 dl havre- eller vetekross
2 ½ dl kruskakli
4 ½dl vetemjöl
1 ½tsk salt
5 tsk bikarbonat
1 liter lättfil
1 ½ dl sirap
Ingredienserna blandas till en lös smet. Häll i i två smorda brödformar. Grädda i 175 grader i 45 minuter, lägg därefter på folie och grädda i ytterligare 1 timme.
(Den här gången när fotot togs slängde vi ner 2 dl russin och 2 dl grovt hackade hasselnötter, strödde också över solroskärnor på degen innan formarna gick in i ugnen. Blanda i det du tycker är gott och tror passar. Låt fantasin flöda)
Havremuffins med torkad frukt
7-9 stora muffins (muffinsplåt rekomenderas)
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl grahamnsmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 dl russin
10-12 hackade torkade aprikoser
3 ägg
1 dl socker
1 dl flytande margarin
2 dl filmjölk
råsocker
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt, russin och aprikoser i en skål. Vispa ägg och socker pösigt i en annan skål. Vispa försiktigt ner margarin och fil i äggsmeten. Rör ihop äggsmeten med mjölblandningen. Skeda upp smeten i muffinformar. Strö på råsocker. Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter.
TUC minisnackies
Detta väntar mig på posten:
4 st påsar TUC sourcream & onion, 100g
4 st påsar Tuc orginal, 100 g
4 st påsar TUC cheese, 100 g
12 st värdekuponger
Då vs. Nu
Jag är 167 cm lång och min nuvarande vikt pendlar lite mellan 55-57 kg.
Det bästa av allt är att jag lyckats behålla motivationen och vikten! Här kommer lite före-, undertiden- och efterbilder.
ca 76-78 kg.
---
Sommaren 2011
Ca 60 kg
Januari 2012
ca 59 kg
April 2012
ca 57 kg
Juni 2012
ca 57 kg
Laxmousse
Detta är något min mamma brukar göra vid tillfällen så som påsk, midsommar och ibland även vid jul... Oftast blir det bara att hon gör den om jag efterfrågar det. Jag älskar verkligen denna laxmousse!! Supergod! För mig är det en tradition. Kanske det kan bli det för dig också?
500-600 g lax
Till kokning:
1-1½ l vatten
knappt ½ dl vitvinsvinäger
saft av ½ citron
salt, några vitpepparkorn
dillkvistar
Till moussen:
1½ dl grädde
1 dl majonäs
2 dl gräddfil
3 msk tomatpuré
lite salt
nymald vitpeppar
lite cayennepeppar
½ tsk paprikapulver
2 dl finskuren dill
7 blad gelatin
Dekoration:
3 hg stora räkor
löjrom/stenbitsrom
dill
citronskivor
Gör så här:
Koka upp ingredienserna till laxkokningen. Lägg i laxbiten och sjud under lock. Koktiden är beroende på fiskens tjocklek. Beräkna ca 20 minuter för en mellanbit. Låt svalna i spadet så snabbt som möjligt.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 15 minuter.
Vispa grädden och blanda den med majonäs, gräddfil, tomatpuré och kryddor. Rör i dillen.
Krama ur gelatinet och smält det på svag värme eller i en kopp i micron på full effekt en kort stund. Låt svalna lite. Blanda ned det i den vispade blandningen. Ta bort skinn och ben från laxen och dela laxköttet i mindre bitar. Vänd ner dem i moussen och skrapa ner hela blandningen i en kallvatternsköljd kransform. Jämna till ytan, täck med gladpack och låt stå kallt över natten.
Sänk ner formens botten något ögonblick i varmt vatten, vänd upp moussen på fat. Garnera med räkor, rom & dill.
Moussen går bra att frysa.
Salami- och fetaostinbakad kycklingfilé
4 portioner.
4 kycklingfiléer
1 msk smör till stekning
salt & peppar
8 skivor salami
125 g fetaost
8 soltorkade tomater
färsk basilika
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 °C. Stek kycklingen några minuter på vardera sidan så att den får en fin stekyta. Krydda med salt och peppar. Lyft upp köttet och skär ett snitt igenom det. Stoppa in skivor av salami och ost tillsammans med soltorkade tomater (som du klippt i mindre bitar) och en kvist basilika i snittet. Lägg kycklingen i en form och ugnsbaka i ca 20 minuter eller tills köttet är klart.
Enkel kall sås:
Mosa fetaost och blanda med creme fraiche, hacka soltorkad tomat (den inlagd i ört&olja), blanda ihop.
Tabbouleh med aprikoser
Receptet är för fyra personer.
2½ dl bulgur
5 dl grönsaksbuljong
3 charlottenlökar
50 g valnötter
2 dl torkade aprikoser
2 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad mynta
3 msk pressad citron
1 krm svartpeppar
150 g fetaost
Koka bulgur i buljongen. Låt kallna. Skala och hacka löken. Grovhacka nötterna och strimla aprikoserna. Blanda bulgur, lök, nötter, aprikoser, örter, citronsaft och peppar. Dela osten i bitar och blanda i salladen.
Dinkelsallad med soltorkad tomat och rostad paprika
4 portioner.
5 dl kokt dinkelvete
1 dl hackad, rostad, marinerad paprika (finns på burk)
1 liten rödlök
6 soltorkade tomater i olja
½ burk svarta oliver utan kärna
olivolja, eller oljan från de soltorkade tomaterna
½ dl hackad färsk bladpersilja
½ dl hackad färsk basilika
1 påse ruccolasallad
salt & svartpeppar
Gör så här:
Skölj dinkelvetet och koka enligt anvisningen på paketet (ca 45 minuter). Hacka rostad paprika i små bitar. Skala och hacka rödlök fint och strimla tomaterna. Hacka de svarta oliverna. Häll oljan i en skål. Lägg i alla ingredienser och blanda väl. Smaka av med salt och svartpeppar.